Prispevki

Nasveti za vse, ki potujejo

Nevarnost tromboze?

shutterstock_28941031-internetpreglej vse ...

01_kopf_compressana_gowell_gesundheitssockenBoleče noge ob koncu delovnega dne – to je tegoba nad katero se pritožujejo predvsem tisti, ki opravljajo svoje delo predvsem sede ali stoje. Zaradi pomanjkanja gibanja, mišice v mečih niso dovolj aktivne, zaradi česar pride do nezadostnega odvajanja venozne krvi. Če je pri osebi prisotna še nagnjenost k slabemu vezivnemu tkivu, se kmalu pojavijo posledice: otečeni členki ter drobne in večje krčne žile. To so signali oslabelosti ven, kar je gledano daljnosežno lahko nevarno. Vendar pa se da to učinkovito preprečiti ali vsaj ublažiti nastale tegobe, že samo z upoštevanjem preprostih nasvetov.

Pri delu je potrebno nositi medicinske kompresijske nogavice ali vsaj oporne nogavice. Z njimi se nadomesti oslabelost venskega sistema brez stranskih učinkov. Poleg tega pa so n. pr. modeli kompresijskih in opornih nogavic podjetja COMPRESSANA izdelani iz prijetnih materialov, v modnih barvah in različnih izvedbah.
Oblačila ne smejo biti pretesna in tudi čevlji morajo biti udobni z nizkimi petami, da ne prihaja do dodatnega oviranja pretoka krvi.
Paziti je potrebno na sproščeno sedenje (stopala skupaj, podplati naj bodo v celoti na tleh).
V delavnik je potrebno vključiti enostavne sprostitvene vaje (n. pr. izmenično stopanje na prste  in peto ali zibanje stopal, poudarjeno upogibanje in iztegovanje stopal, ter stopanje s celo nogo in kroženje s prsti). Kadar je le mogoče je potrebno hoditi.
Vezno tkivo se krepi tudi pri izmeničnem polivanju s toplo in mrzlo vodo (z mrzlo vodo se je potrebno tuširati od spodaj navzgor, večkrat dnevno, predvsem stopala in goleni – v vročih dneh je to tudi prijetna osvežitev).
Pomaga tudi polaganje nog na višji položaj, tudi ponoči med spanjem, naj bodo noge nekoliko višje.
Ukvarjati se je potrebno z lahkimi športi (kot so n. pr. joga, pilates, hoja, kolesarjenje, plavanje , ples) in se v prostem času veliko gibati.
Izogibati se je potrebno dodatnim nevarnostim, kot so prekomerna telesana teža, uživanje alkohola preko priporočljive mere, premajhnemu pitju, kajenju, uživanju kontracepcijskih tablet, pretirani vročini (vrče kopeli v kadi ali dolgotrajno ležanje na soncu).