Prispevki

Praktični nasveti za ljudi z venoznimi obolenji

compressanapreglej vse ...

Vsaka tretja nosečnica dobi v času prve nosečnosti krčne žile. Pri naslednjih nosečnostih pa ima take težave celo šest od desetih žensk. Mnoge upajo, da se bodo težave po porodu uredile same po sebi, kar pa se seveda ne zgodi. Pogosto ostanejo vene razširjene, kar v nadaljevanju vodi do razvoja krčnih žil.

Vene na nogah so pod prekomernim pritiskom

Telesne obremenitve v času nosečnosti ugodno vplivajo na pojav težav z venami. Te težave se pojavijo še posebej pri ženskah, ki so že večkrat rodile.
Količina krvi v času nosečnosti se poveča za okoli  25 %, saj materina kri oskrbuje tudi otroka in zaradi tega so bolj obremenjene tudi vene. Hormon progesteron, ki je v času nosečnosti povečan, povzroči povečano raztegljivost oz. elastičnost vezivnega tkiva maternice. Enak vpliv pa ima tudi na mišičje in vene.
Stene ven izgubijo napetost in se razširijo. Oslabljena je funkcija zadrževanja krvi venskih zapor, zaradi česar se v nogah nabere več krvi. Z rastjo zarodka se v venah poveča pritisk za nekajkrat. Maternica potrebuje več prostora in ovira odtok venozne krvi iz nog. Dodatno pa se spremeni sestava krvi v tem smislu, da voda lažje prehaja v tkivo. Zaradi tega lahko noge vidno otečejo, že če samo krajši čas stojimo.

Težav z venami ne smemo vzeti zlahka

Obolenja ven se sprva pojavijo, kot nekaj čisto nenevarnega. Mnoge nosečnice imajo težave z nogami brez vidnih zunanjih sprememb. Sprva gre “samo” za občutek težkih in utrujenih nog. Kasneje se preko dneva pojavijo otekline na stopalu in goleni. Pogosto se pojavi na goleni še mučno srbenje. Že na začetku nosečnosti se lahko pojavijo drobne žilice, ki se kasneje pokažejo kot modro-črne razširjene vene v kolenski jamici in na notranji strani goleni, ki kazijo lep izgled.

Terapija mora preprečevati vzroke

Preprečevanje težav z venami in pravočasna terapija je nujnost za vsako nosečnico. Bodoča mati bo le nerada uživala tablete in kapljice. Ne glede na to, pa to na funkcijsko motene, razširjene vene ne bi imelo želenega učinka. Najbolj smiselna in učinkovita “takojšnja pomoč” pri težkih, utrujenih nogah s krčnimi žilami so oporne dokolenke, samostoječe nogavice ali hlačne nogavice, ki so dobavljive pri COMPRESSANI. S temi nogavicami zagotovimo venam oporo od zunaj. Vene tako ne morejo oslabeti, prekrvitev nog pa se bistveno izboljša.

Moderne oporne hlačne nogavice se prilegajo rasti trebuha

Zahvaljujoč modernim materialom in posebej zračnemu načinu izdelave nošenje opornih nogavic danes ni več v breme, temveč kot prijetno olajšanje. Po inovativnem postopku obdelan material dobro prepušča zrak. Noge se počutijo dobro tudi v toplih dneh. Moderne oporne hlačne nogavice se prilegajo rasti trebuha. Trebušni del hlačnih nogavic se zaradi izredne elastičnosti dobro prilagaja in ne utesnjuje. Gre za izredno fin material, tako da se te hlačne nogavice komaj razlikujejo od normalnih hlačnih nogavic.

Oporne dokolenke, samostoječe nogavice ali hlačne nogavice kot preventiva

Kdor želi svoje noge preventivno ščititi, so oporne dokolenke, samostoječe nogavice in hlačne nogavice priporočljiva izbira. V času nosečnosti je dobro nositi oporne nogavice, ker se mora telo na to “normalno stanje” navaditi. Pri tem opozarjamo tudi na članek “Modne nogavice z oporo” – Informacije o opornih nogavicah”. Če opora teh nogavic tegob ne blaži, se je potrebno o tem posvetovati z zdravnikom.

Vene ohranjamo v kondiciji z gibanjem

Dodatno k oporni terapiji naj bi nosečnice redno delale gimnastiko za vene, ki krepi črpalno funkcijo mišic meč. Optimalno gibanje zagotavljajo plavanje, hoja, kolesarjenje in vodna gimnastika. Dolgemu sončenju, savni in termalnim kopališčem naj se raje odpovejo, ker se vene s tem dodatno širijo.